Sej med hasselnötskrisp

sej_m_hasselntDet här receptet kommer från ICAs tidning Buffé. Självklart behövde det förenklas lite (det är faktiskt väldigt få recept som inte kan förenklas), och åh! Vad gott det blev!

Sej är en ganska billig och väldigt god fisk – var bara noga med att köpa MSC-märkt firre så att miljön slipper ta stryk. Vi har testat Garants och Findus, båda smakar lika bra men Findus har snyggare filéer :-)


Sej med hasselnötskrisp

4 portioner

Ingredienser

800 g sejfilé
1 tsk salt
nymalen svartpeppar

ca 800 g färska eller frusna grönsaker, tex squash, broccoli, wokgrönsaker, blomkål, haricot verts…
rapsolja
salt
nymalen svartpeppar
finrivet skal av 1 citron

Hasselnötskrisp
2 dl hasselnötter (ca 100 g)
0,5 tsk salt
1 msk rapsolja, gärna nötig smak
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad dill, persilja, koriander eller vad du nu har hemma/är sugen på
2 msk färskpressad citronjuice

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°C. Gnid in fisken med saltet och lägg i en ugnssäker form. Mal lite peppar ovanpå och tillaga i ugnen tills fisken är vit rakt igenom, ca 25 minuter.
  2. Hasselnötskrisp: Hacka hasselnötterna. Rosta dem i en torr, het stekpanna ca 2 minuter. Skala och finhacka vitlöken. Blanda nötter och vitlök med salt, olja, örtkryddor och citronjuice.
  3. Ansa och skär grönsakerna i lagom stora munsbitar eller häll upp av dina ekologiska frusna grönsaker direkt i en stekpanna.
  4. Fräs grönsakerna tills de är klara, krydda med salt och svartpeppar. Ta grönsakerna av värmen och blanda i citronskalet.
  5. Servera med en grönsallad och en god (gärna nötig) rapsolja att hälla på fisken och grönsakerna!